Wino – najogólniej to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji soku z winogron. Proces ten jest bardzo skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina. Termin ten obejmuje setki odmian rodzajów i smaków. Każde wino posiada smak i bukiet zapachowy zależny od wielu czynników, w skład których wchodzą: rodzaj szczepów użytych przy kupażowaniu, sposób uprawy winorośli, klimat i ziemia, na której się je uprawia oraz od sposobu winifikacji.

 

Chociaż w naszym kraju określenie wino przyjęło się jako potoczna nazwa wielu podobnych napojów alkoholowych pozyskiwanych na bazie owoców, to jednak na ogół dotyczy ono czystych produktów gronowych.

 

Wina najogólniej podzielić możemy na:

  • wina białe 

najpopularniejsze szczepy winorośli wykorzystywane do produkcji białych win to: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon, Riesling czy Gewürztraminer,

  • wina czerwone

najpopularniejsze szczepy winorośli wykorzystywane do produkcji win czerwonych: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah (Shiraz), Nebbiolo, Sangiovese, Tempranilo

  • wina różowe 

Dodatkowo można je podzielić na słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne, w zależności od zawartości cukru w końcowym produkcie. Zawierają najczęściej od 8% do 14% alkoholu, niektóre mocne wina z Kalifornii, słonecznych regionów Francji, jak też Węgier, osiągają nawet do 18% zawartości alkoholu.

  • wina musujące – rozróżnić należy trzy określenia win musujących:

Szampan (Champagne) – uzyskiwane metodą szampańską i pochodzące z rejonu Szampania,

Wino szampańskie – uzyskiwane metodą szampańską, ale niewyprodukowane w Szampanii,

Wino musujące – zwykłe wino nasycone sztucznie dwutlenkiem węgla,

  • wina wzmacniane – poprzez dodatek mocniejszego alkoholu, zazwyczaj w celu wstrzymania procesu fermentacji, np. madera, malaga, marsala, porto, sherry.

 

W sieci naszych sklepów znajdą Państwo wina z różnych zakątków świata. Posiadamy wina produkowane w Chile, Australii, Hiszpanii, Włoszech, USA, Francji, RPA. Dużą część stanowią wina basenu Morza Czarnego, m.in. Węgier, Mołdawii, Bułgarii.