Brandy

 

 

Sklepy Al. Capone w swojej ofercie posiadają m.in.:

  • Słoneczny Brzeg,
  • Pliska Brandy,
  • Brandy Orginal Stock,
  • Stock 84 Riserva,
  • Napoleon Akron,
  • Metaxa,
  • Grand Cavlier,
  • Napoleon les Armes,
  • Napoleon Duclos,
  • Napoleon Imprator.

 

 

 

Termin brandy używany jest do określania  napojów alkoholowych produkowanych z destylatów winnych. Brandy  bierze swoją od niderlandzkiego słowa brandewijn, co można przetłumaczyć jako „palone wino”. Polskim odpowiednikiem angielskiego słowa brandy jest winiak,  do tego określania  nawiązuje również  staropolska, lecz do dziś poprawna i używana nazwa ‘wypalanka’, odnosząca się do alkoholi destylowanych w tradycyjny sposób, "wypalanych" w aparatach destylacyjnych, ale już nie wódek rektyfikowanych. Brandy nazywana jest niekiedy przepalanką, co nie jest określeniem do końca trafnym, gdyż powinno ono odnosić się raczej do gatunków wódek uszlachetnianych karmelem.

 

Początkowo destylacja wina służyła jego konserwacji oraz miała ułatwiać kupcom jego przewożenie. Z czasem odkryto, że jednak taki destylowany alkohol, zwłaszcza jeśli przechowywało się go w drewnianych beczkach, zyskiwał na smaku. Destylacja wina prowadziła także do powstania i rozbicia licznych związków zapachowych, a ponadto substancje takie jak barwniki, cukry i sole, pozostawały w destylatorach. W rezultacie smak destylatu może się całkiem różnić od smaku trunku z którego powstał.

 

Brandy dzieli się również na trzy podstawowe typy, w zależności od surowca, z którego powstała:

  • brandy gronową (eau-de-vie de vin),
  • brandy z wytłoków winogron (eau-de-vie de marc) - choć marc wraz z włoską grappą, stanowią raczej osobną grupę
  • brandy owocową (eau-de-vie de fruits).

 

Jeżeli na etykiecie nie podano surowca, oznacza to, że mamy do czynienia z brandy gronową. Wszystkie pozostałe muszą być odpowiednio oznaczone.

 

Podziały brandy możemy dokonać również biorąc po uwagę czas leżakowania w beczkach:

  • Brandy nie leżakująca. Wiele brandy owocowych lub z wytłoczyn jest poddawana jedynie procesowi destylacji. Produkt końcowy to zazwyczaj przejrzysta, bezbarwna ciecz.
  • Brandy leżakująca w jednej beczce. Gatunki brandy o złotym lub brązowym kolorze leżakowały w beczkach dębowych.
  • Brandy poddana procesowi zwanemu ‘solera’. Hiszpańskie brandy są tego typowym przykładem.

 

Na etykiecie, obok marki, można zazwyczaj znaleźć następujące oznaczenia, które są wynikiem systemu klasyfikacji brandy pod kątem jej jakości i stanu

  • AC: leżakująca 2 lata w drewnianych beczkach.
    VS: "Very Special" lub 3-gwiazdkowa, leżakująca przynajmniej 3 lata w drewnianych beczkach.
  • VSOP: "Very Special Old Pale" lub 5-gwiazdkowa, leżakująca przynajmniej 5 lat w drewnianych beczkach.
  • XO: "Extra Old" , Napoleon lub Vieille Reserve, leżakująca przynajmniej 6 lat,Napoleon przynajmniej 4 lata.
  • Vintage: Przechowywana w beczce do momentu zabutelkowania z etykietą wskazująca na rocznik (vintage date)
  • Hors D'age: Wiek trudny do określenia, jednak normą są 10-letnie i starsze, zwykle doskonałej jakości

 

Cydry

 

 

Sklepy Al. Capone w swojej ofercie posiadają m.in.:

  • Sun Cider
  • Lucky Dog
  • Kiss Cider
  • Kiss Premium Dry
  • Ale Cydr

 

 

Charakter i właściwości tego szczególnie zdrowego napoju od dawna znane są na świecie. Cydr w Polsce zwany także jabłecznikiem, jest napojem alkoholowym powstającym w wyniku fermentacji soku z dojrzałych jabłek. Nie wolno go jednak mylić z winem jabłkowym, ponieważ w klasyfikacji alkoholi cydr plasuje się gdzieś pomiędzy piwem a winem. Z pewnością zadowoli miłośników słabszych trunków, gdyż jest to napój o zawartości alkoholu między 1,5% a  8%. 

 

Popularny jest w wielu krajach na całym świecie. Szczególnie upodobali go sobie mieszkańcy Wysp Brytyjskich, Francji, USA i Kanady. Polska jako kraj jabłek, jest szczególnie predestynowana do produkcji polskiego jabłecznika.

 

Napój ten produkuje się jako półwytrawny lub półsłodki zwykły, ale ogólnie cydry dzielą się na spokojne i musujące. W obrębie tych dwóch kategorii mieści się cała gama mniej lub bardziej popularnych odmian jabłkowego trunku. Tradycyjne cydry musujące zawierają naturalny dwutlenek węgla, który wydziela się w trakcie procesu fermentacji. Po rozlaniu do butelek, napój fermentuje jeszcze przez jakiś czas i staje się coraz bardziej wytrawny, a jednocześnie nabiera aromatu karmelu, orzechów włoskich oraz grzybów. 

 


Cydry tradycyjne są delikatnie musujące, ich bąbelki są drobne i przyjemne dla podniebienia.

 

W zależności od zawartości cukru w cydrze można wyróżnić:

 

  • krótko fermentujący cydr słodki - 1,5 - 3% alkoholu, słodki, delikatny, z wyraźnym aromatem soku z jabłek
  • cydr półwytrawny - powyżej 3% zawartości alkoholu
  • wytrawny brut - około 5% alkoholu, lekko gorzkawy w smaku, świeży i orzeźwiający.

 

Gin

 

 

Sklepy Al. Capone w swojej ofercie posiadają m.in.:

  • Bombay Saphire Gin
  • Beefeater Gin
  • Gordon’s Gin
  • Finsbury Gin
  • Seagram’s Gin
  • Gin Lubuski
  • Stock Gin

 

Cierpki i lekko gorzki smak to cechy typowe dla ginu. Jest to rodzaj jałowcówki najbardziej popularny w krajach anglosaskich. Ze względu na wspomniane wcześniej walory smakowe bardzo często łączy się go z innymi napojami w drinkach.

 
Początki tego trunku sięgają XVI wieku, jak wiele innych destylatów w tych czasach miał swoje zastosowanie w medycynie. Do Wielkiej Brytanii, gdzie zaczęła się jego świtowa kariera, gin trafił prawdopodobnie za sprawą brytyjskich żołnierzy wracających z wojny trzydziestoletniej. 

 
Mocny i aromatyczny zapach ginu jest nadawany przez owoce jałowca, oprócz tego do jego produkcji używa się również: arcydzięgla, lukrecji, suszonych skórek owoców cytrusowych, kminku i nasion kolendry. 

 
Smakiem ginu możemy degustować się na wiele sposobów. W postaci schłodzonej na kostkach lodu lub też w legendarnym połączeniu z tonikiem. Może stanowić bazę dla wielu innych drinków, dobrze komponuje się z gorzką lemoniadą, sokiem pomarańczowym lub też piwem imbirowym.

Koniaki

 

 

Sklepy Al. Capone w swojej ofercie posiadają m.in.:

  • Camus
  • Hennessy
  • Martell
  • Napoleon
  • Rémy Martin

 

Koniak  to najsłynniejszy i najszlachetniejszy z winiaków, jego historia liczy sobie grubo ponad 300 lat, a technologia jego produkcji tym okresie została praktycznie nie zmieniona. Zawartość alkoholu w koniakach waha się w granicach od około 40 do 45%.   Na terenie Unii Europejskiej nazwa "Koniak", a ściślej ujmując "Cognac" zastrzeżona jest wyłącznie dla trunku produkowanego w okolicach miasteczka Cognac, w regionie Charente, we Francji.

 

 Na etykietach widnieją oznaczenia,  które mają następujące znaczenie:

V.S. (Very Special) lub *** - destylaty leżakujące w dębowych beczkach co najmniej dwa lata

V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Reserve - najmniej cztery lata leżakowania

X.O. (Extra Old), Vieille Reserve lub Napoleon destylaty co najmniej sześcioletnie (Napoleon przynajmniej czteroletni).

Vintage - tzw. rocznikowe, gdzie rok opisany na butelce oznacza rok zabeczkowania najmłodszego destylatu.

Hors d'Age - "wiekowe" destylaty tak stare, że nie sposób określić ich wieku, lecz przeważnie przynajmniej 10-letnie.

 

 

Likiery

 

 

Sklepy Al. Capone w swojej ofercie posiadają m.in.:

  • Advocaat – likier jajeczny,
  • Amaretto – likier migdałowy,
  • Amarula - likier wytwarzany z owoców maruliBaileys – likier z whisky i śmietanki,
  • Becherovka – likier ziołowy,
  • Blue Curaçao – kolor niebieski, smak pomarańczowy,
  • Campari – likier pomarańczowo-ziołowy, gorzki,
  • Cointreau – likier pomarańczowy,
  • Curaçao – pomarańczowy,
  • Jägermeister – likier ziołowo-korzenny,
  • Kahlúa – likier kawowy,
  • Krupnik – likier miodowy,
  • Malibu – likier z rumu i mleka kokosowego,
  • Moka – lier kawowy,
  • Passoa – likier z marakui,
  • Sambuca – likier anyżowy,
  • Southern Comfort – liker na bazie amerykanskiej whiskey z dodatkiem brzoskwini,
  • Sheridan's - likier kawowy,
  • Tia Maria - likier kawowy,
  • Tarninówka – likier na bazie owoców tarniny.

 

Likier (liqueur) – to bardzo szeroko rozumiana grupa wódek gatunkowych o zawartości alkoholu zawierającej sie w przedziale 25-45% obj. o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. W ich obrebie możemy wydzielić podgrupę określaną jako kremy, gęste likiery o mniejszej zawrtości alkoholu 18-25% obj.

 

 

O rożnorodności tej grupy alkoholi swiadczy szeroka paleta dodatkow jakie mogą zawierać w swym składzie. Znajdziemy tu cukier, środki aromatyzujące, wyciagi i destylaty roślinne oraz owocowe, soki owocowe,a także olejki eteryczne.

 

 

Znane już w starożytności, produkowane najpierw przez mnichów klasztornych i traktowoane poczatkowo jako środki lecznicze. W praktyce barmańskiej są niezbędnym składnikiem do sporządzania napojów mieszanych, spełniaja rolę środków barwiących, smakowych lub barwiących. Znakomta większość zwłaszcza słodkich odmian likierów stanowi składnik lub może występować jako dodatek do deserów.

 

Miody pitne

 

 

Sklepy Al. Capone w swojej ofercie posiadają m.in.:

  • Miód pitny Jadwiga - półtorak
  • Miód pitny Honestus -półtorak
  • Miód pitny Kurpiowski – dwójniak i trójniak
  • Miód pitny Dominikański - dwójniak
  • Miód pitny Kasztelański - trójniak
  • Miód pitny Złota Pasieka - trójniak
  • Miód pitny Piastowski trójniak

 

Miód pitny – to mający długą tradycję napój alkoholowy. Wyrabiany i spożywany już od średniowiecza głównie w Polsce i na Litwie.

 

Powstaje on w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, zazwyczaj lipowego. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

 

W Polsce Piastów, wino było produktem deficytowym, więc zastępowano je miodem pitnym i piwem. Sycony miód cieszył się dużą renomą, ale pijano go rzadko, najczęściej przy okazji ważnych uroczystości takich jak wesele. Z czasem miód tracił na znaczeniu, wypierany przez tańszą i prostszą w produkcji wódkę.

 

Zgodnie z tradycją oraz obowiązującymi ustawami miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy:

  • Półtoraki - miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody
  • Dwójniaki - miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody
  • Trójniaki - miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody
  • Czwórniaki - miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody

 

Miody pitne często polecamy dla klientów szukających oryginalnych i typowo polskich trunków, które mogliby podarować swym bliskim i znajomym mieszkającym za granicą. Nalewane w kamionkowe butelki i zapakowane w efektowne skrzynie będą na pewno trafionym prezentem.

Tequila

 

 

Sklepy Al. Capone w swojej ofercie posiadają m.in.:

  • Sierra Tequila,
  • Olmeca Tequila,
  • El Jimador Tequila

 

Tequila jest odmianą narodowego trunku meksykańskiego, którym jest mezcal. Jest ona destylatem sfermentowanego soku z agawy niebieskiej.

 

O ostatecznym wyglądzie i aromacie tequili decyduje w dużej mierze sposób dojrzewania trunku. Do leżakowania używa się używanych dębowych beczek po burbonie, sherry, whisky, koniaku, a czasem nowych, które dają ostrzejszy smak.

 

W zależności od czasu dojrzewania rozróżnia się rodzaje:

  • oro ("gold tequila") – nie jest poddawana procesowi starzenia – "joven y abogado" (młoda i postarzana), w celu uzyskania aromatu i złocistego koloru dodawany jest karmel, fruktoza, gliceryna oraz aromaty drewna
  • blanco ("silver tequila") – jest butelkowana bezpośrednio po destylacji lub pozostaje krótko w kadziach ze stali nierdzewnej
  • reposado – leżakuje w beczkach dębowych co najmniej 2 miesiące jednak nie dłużej niż 9 miesięcy.
  • añejo – leżakuje od 2 do 3 lat w beczkach dębowych przez co uzyskuje charakterystyczną barwę, smak i aromat 
  • Muy añejo – Leżakuje od 4 lat do 5 lat w beczkach dębowych

 

Rozpowszechnione jest picie tequili w kieliszkach razem z:

  • Blanco ("silver tequila") – solą oraz cytryną (bądź limonką),
  • Oro ("gold tequila") – cynamonem oraz pomarańczą lub tak samo jak Blanco.