Whisky (w pisowni  irlandzkiej i amerykańskiej "whiskey") to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku destylacji zacieru zbożowego i poddawany jest w późniejszym etapie dojrzewaniu w drewnianych, najczęściej dębowych beczkach. Za miejsce, w którym narodził się ten trunek przyjmuje się Irlandię, gdzie już w około VI wieku pędzili trunek znany jako uisge beatha (nazwa gaelicka – woda życia). Od XVII wieku zaczęto używać skróconej formy uiskie, zaś od około 1715 roku nazwa ta ewoluowała do whiskie. Nazwa współczesna - whisky - utrwaliła się dopiero w 1736 roku.

Whisky jest trunkiem produkowanym w wielu regionach świata za pomocą nieco odmiennych metod i przy przestrzeganiu odmiennych standardów jakości to też ze względu na kraj pochodzenia whisky podzielić możemy na:

  • szkockie - produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego lub jęczmienia,  dojrzewające w dębowych beczkach przynajmniej przez okres trzech lat. 
    Najpopularniejsze marki to: Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, , Ballantine's, Grant's,
  • amerykańskie - produkowane wyłącznie w USA , zarówno z kukurydzy jak i żyta, pszenicy oraz słodu jęczmiennego, trunek dojrzewa przez minimum 2 lata w beczkach. Najbardziej znane marki to Jim Beam, Elijah Craig, Wild Turkey, Maker's Mark oraz Jack Daniel's.
  • irlandzkie - produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata. Trunki z tego kraju oceniane są wysoko przez znawców. W chwili obecnej najbardziej znane marki: Jameson, Midleton, Tullamore Dew i Bushmills
  • japońskie - produkowane w Japonii od 1924 roku. Whisky japońska odwzorowuje produkcję whisky szkockiej, a nie amerykańskiej czy irlandzkiej. Dwie najbardziej znane marki to: Nikka, Yamazaki.

 

Inny podział Whisky dokonuje biorąc pod uwagę skład trunku i technologię produkcji.

 

Whisky słodowa (single Malt)

Produkt jednej gorzelni powstały na bazie ze słodowanego jęczmienia. Jednym z kluczowych etapów produkcji, który wpływa na smak i bukiet zapachowy jest jest suszenie słodu na paleniskach torfowych. Whisky dojrzewa latami w dębowych beczkach nowych lub używanych poprzednio do produkcji sherry, porto lub burbona. Whisky słodowa jest podstawowym produktem smakowym w kompozycji whisky mieszanych (blended). Koneserzy trunku bardziej cenią jednak whisky single malt.

 

Whisky słodowa z pojedynczej beczki (Single Cask Whisky)

Whisky słodowa pochodząca wyłącznie z jednej beczki jednej wytwórni i jednego destylatu. Jest bardzo rzadko spotykana i bardzo droga. Dla koneserów.

 

Whisky słodowa mieszana (blended malt)

Whisky słodowa mieszana ze słodowych whisky różnych destylarni. Inną, często używaną nazwą jest "Pure Malt" lub "Vatted Malt".

 

Whisky zbożowa (grain)

Bardzo rzadko spotykana whisky zbożowa jest produkowana, w odróżnieniu do whisky słodowej, w przemysłowych alembikach, co pozwala na dużą i tanią produkcje. Do produkcji wykorzystywane są różne gatunki zbóż. Whisky zbożowa używana jest głównie przy kupażowaniu whisky mieszanej (blended).

 

Whisky mieszana (blended)

Najpopularniejsza odmiana whisky, powstała w wyniku połączenia od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt z dodatkiem około 70% whisky zbożowej (grain). Liczba poszczególnych marek z rodziny blend idzie w tysiące. Whisky dobra dla początkujących, najczęściej serwowana jako "whisky on the rocks" czyli na kostkach lodu.

Bogata oferta whisky w sklepach Al. Capone jest stale uzupełniana i poszerzana o kolejne pozycje. W naszej ofercie znajdują się głównie Blended whisky, ale w najbliższym czasie pojawi się kilka pozycji Singel Malt.

Wśród szkockich marek znajdą państwo m.in.: pełną rodzinę marki Johnnie Walker, a także Ballantines,  Grant’s, J&B Rare Scotch Whisky , Whilams, Black&White Whisky, Teacher`s, Chivas Regal.

Ofertę uzupełniają Whiskey irlandzkie i amerykańskie: Jameson Whiskey, Tullamore Dew i Bushmills oraz  Jim Beam, Jack Daniel`s i Gentelman Jack.